Engelske ølstiler

La tradisjonalisten i deg slippe frem! Lær mer om engelske ølstiler.

I store deler av verden er det mest populære lokale ølet av en og samme type, nemlig lys lager. Faktisk var det slik at når den Tsjekkiske Pilsen kom på markedet på 1840-tallet var frøet sådd for en gradvis men sikker homogenisering av ølet på verdensbasis. Det lyset lagerølet tok over på bekostning av mange andre lokale og tradisjonelle øltyper. Heldigvis for mangfoldets del, var det enkelte land med en så dypt forankrede egne ølkulturer at de klarte helt eller delvis å motstå lagerinvasjonen. Et av disse landene var Storbrittania.

I dag nyter vi godt av mikrobryggeribølgen som har slått kraftig inn over oss her i Norge, og det industrielle lagerølet har fått god konkurranse. Dette har resultert i at mangfoldet av øl her til lands aldri har vært større, og strømmen av nye bryggerier og øltyper virker nesten endeløs. Men dette hadde ikke vært mulig om ikke mikrobryggeribevegelsens pionerer hadde flere gjenlevende øltradisjoner å hente inspirasjon fra. Da det hele startet på USAs vestkyst på slutten av 1970-tallet var det til de gjenlevende rike europeiske øltradisjonene de nye amerikanske bryggerne så for inspirasjon. Ved siden av Belgia var det Storbrittania som inspirerte mest. Ikke bare skylder vi dem et hyggelig nikk for dette, men vi burde også ta oss tid til å gjenoppdage disse originale ølkulturene og dere øl som vi i dag har en tendens til å ta litt for gitt. Det er jo så mye smaksglede i en maltrikt eller lettdrikkelig Mild eller en klassisk bitter servert fra cask. Men det er ikke bare alkoholsvake og lettdrikkelige øl de har å by på. Husk at dette er Barleywinens og Imperial Stoutens hjemland også!

Her er en noen eksempler på engelske ølstiler Storbrittania har å by på.
Mild – maltrik ale med lav alkohol som er et helt herlig hverdagsøl med masse smak.
Bitter – aromatisk og humlerik ale på +-4% med en passelig maltfylde som fremviser de britiske humletypenes smaksrikhet. OBS! Til tross for navnet er det ikke et spesielt bittert øl etter moderne standarder. På flaske finner du ofte disse ølene under navnet pale ale.
Brown ale – medium røstet og passe maltfyldig ale uten fremtredende humlesmak. Brown alen er det fødte matølet, og passer veldig godt til stekt mat.
Britisk IPA – ligner lite på sin moderne amerikanske navnebror. Legg bort det du definerer som en IPA i dag når du smaker, og nyt dette elegante og balanserte humlerike ølet.
Porter og Stout – mørke og maltpregede øl i klasse for alle de som elsker lakris, mørk sjokolade og elegant kaffe. I motsetning til en del moderne tolkninger vil britene aldri finne på å blande masse humlebitterhet inn i disse ølene.
Barleywine – kraftig og komplekst øl med en maltrikhet uten sidestykke i ølets verden. Disse ølene egner seg godt til lagring, og er fantastiske partnere til så vell oster som desserter. Igjen så holder britene seg for gode til å blande for mye humle inn i det hele som man ofte kan møte på i en amerikansk variant av stilen.

La deg inspirere da vel, og gjenoppdag smaken av ekte øltradisjoner!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.