Øl til julemat

Rundt juletider er en av de tidene på året hvor vi nordmenn er mest opptatte av øl. Vi løper mann av huse for sikre oss et godt utvalg av alle årets juleøl.  Slik finner du øl til julematen.

Det er ingen regler for hvilken stil et juleøl skal være, men de fleste har en tendens til å være mørkere, litt kraftigere typer, dog med hederlige unntak. Vi nyter også gjerne øl til julematen, og mange er interesserte i gode råd om hva som passer til hva. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at et øl passer godt til julemat bare fordi det står jul på etiketten. Derfor gjelder de samme generelle anbefalingene for å kombinere øl til mat i jula som gjelder resten av året. Det er en fordel å ha mange ølstiler å velge mellom når man skal finne de riktige kombinasjonene til julematen. Heldigvis kommer juleøl i alle stiler og typer i dag, så det er fullt mulig å finne de fleste gode kombinasjonene til julematen i utvalget av juleøl. Det aller mest morsomme er å prøve seg frem selv og finne de kombinasjonen du og dine liker best!

Her er våre tips til å finne det riktige ølet til julematen:

– Ølets alkoholnivå og konsentrasjon(på smak) bør følge matrettens konsentrasjon på smak.

– Ølets maltpreg kan speile lignende smaker eller kan stå i kontrast til matrettens smaker. Desto mørkere ølet er, desto mer karamelliserte og røstede smaker fra maltet vil det ha.

Eksempelvis vil stekt mat speile godt det karamelliserte og røstede maltpreget i en Brown Ale, belgisk dobbel eller porter. Og den mørke brente og fyldige smaken i en Imperial Stout vil stå i kontrast til en søt dessert.

– Ølets humlebitterhet kan stå i kontrast til fet, salt eller søt mat. Fruktigheten spesielt fra «nye verden»-humletyper kan også speile fruktbaserte retter.

Eksempelvis vil en moderat humlet IPA med et karamellisert maltpreg være en fin kontrast til en fet lammestek. Den tropiske fruktigheten, bitterheten og fyldigheten i en Dobbel IPA kan løfte en Crème Brûlée med krydderkokt pære til et nytt nivå. Husk dog på at bitterheten fra et godt humlet øl også kan forstyrre balansen i en matrett. Det er derfor ekstra viktige å prøve ut disse kombinasjonene på forhånd for å være helt sikker at teorien fungerer.

-Ølets fruktighet, krydder eller syrlighet fra gjæringsprosessen kan stå i kontrast til, speile og friske opp mange matretter.

Eksempelvis vil en et friskt sitruspreget belgisk hveteøl lett stå i kontrast til delikat sjømat som skalldyr. Og en maltrik og syrlig belgisk Oud Brun vil både stå i kontrast til en tyngre kjøttgryte med sin syrlighet og speile de fyldigere smakene med sitt mørkere maltpreg.

Mulighetene og kombinasjonene er uendelige, men desto flinkere du blir til å legge merke til smaks nyansene i både ølet og maten desto lettere blir det å lykkes med kombinasjonene.

Lam

Til ribba kan det faktisk passe godt med et mer tradisjonelt sterkt og mørkt juleøl av lagertypen fra de store bryggeriene. Et annet alternativ kan være en godt røstet og karamellisert Brown ale. Den deilige røstede maltsmaken i begge disse øltypene vil løfte frem sødmen i svoren og harmonere godt med julesausen.

Til pinnekjøtt kan det være godt med et maltrikt og moderat humlet øl. En britisk IPA, ESB eller moderat til forsiktig humlet amer ale vil treffe midt i blink med nok bitterhet til å kutte fettet og dempe saltet og rikelig med maltfylde til å fremheve kjøttet.

Til lutefisk er det i utgangspunktet litt vanskelig å sette et konkret eksempel siden det er veldig varierende hva folk tar og hvor mye de tar av det kraftige tilbehøret. En belgisk Tripel med et lysere, men kraftig maltpreg i tillegg til et fint krydderpreg fra den belgiske gjæren kan være et av de tryggere kortene å satse på.

Til rakfisk kan det være godt med en rustikk belgisk Saison eller et lysere surøl. Begge deler gir en frisk kontrast til fiskens kraftige smak uten å bli metallisk og udelikat som enkelte øl kan bli til kraftige og fete fiskeretter.

Her kan du lese mer om våre ølprodukter

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.